Urządzenia i Akcesoria
Masa makowa z białego maku
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
1530 g
Składniki
-
100 g migdałów, blanszowanych
-
500 g białego maku
-
100 g suszonych owoców (np. daktyli, moreli, żurawiny), bez pestek (patrz wskazówka)
-
350 g mleka
-
120 g cukru
-
80 g miodu płynnego
-
30 g wiórków kokosowych
-
30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
-
100 g rodzynek
-
120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka aromatu waniliowego (patrz wariant)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 100 g
Sód
29.6 mg
Białko
8.8 g
Kalorie
1431 kJ /
342 kcal
Tłuszcz
19.4 g
Błonnik
8.2 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
38.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kluski z makiem
40min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50min
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Rogale à la marcińskie
10h
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2h 30min
Krem klementynkowy (clementine curd)
30min
Masa marcepanowa
1h 5min
Masa makowa
30min
Przyprawa do piernika
5min
Mazurek różany
1h 40min
Piernik staropolski cz. II
98h